måndag 23 februari 2009

Columbus

Cristofer Columbus - Den stora upptäckaren


Inledning

Mitt val föll på Cristofer Columbus.
Det var inte ett svårt beslut eftersom jag själv tycker det är spännande att resa och upptäcka, för mig nya plaster.
Columbus är känd som en av de största upptäckarna efter hans världsomsegling till Amerika år 1492 och jag är väldigt intresserad att lära mig mer av denna intressanta resa.


Cristofer Columbus föddes i hamnstaden Genoa år 1451. Han var den äldsta av fyra syskon. Eftersom Genoa var en hamnstad så blev Cristofer redan i ung ålder farsinerad av båtar och fartyg. Som tonåring gick han till sjöss och flyttade sedan till Lissabon. Där började han att studera geografi och organiserade samtidigt expiditioner längs Afrikas västkust. Han lärde sig också många språk men blev aldrig riktigt bra på några av dem. Han blev mer och mer intrsserad av expiditioner och hans slutgiltiga mål blev att göra en resa västerut mot Indien. Han var besatt av tanken att genomföra sin resa och tillslut bad han det portugisiska kungahuset om finansiell hjälp för resan. Han fick nej, då man redan startat ett projekt för att hjälpa Henrik sjöfarare och begav sig istället till Spanien och efter mycket strul fram och tillbaka gav tillslut det spanska kungahuset med sig. Dom betalade resan och den 3 augusti 1492 bar det av västerut. Tre stycken skepp genomförde resan, Santa Maria, Pinta och Nina. Columbus seglade själv Santa Maria, det största av dom tre skeppen. Sammanlagt 120 män befann sig på de tre skeppen och resans första mål var Kanariaöarna. Väl framme på Kanarieöarna plockade man på sig så mycket mat och proviant som möjligt för att klara den långa resan västerut. Efter stoppet började hans långa resa som först flera veckor senare skulle nå sitt mål. Columbus trodde han kommit till Indien och när han mött lokalbefolkningen kom han att kalla dessa för indianer. Ön han kom till kallade han för San Salvador. När han sedan fortsatt sin resa upptäckte han även Kuba. Året efter vände han återigen hem mot Europa. Han blev hyllad som en hjälte vid hemkomsten. Columbus gjorde ytterliggare tre stycken resor där han upptäckte bland annat Karibien och Puerto Rico. Dessa ställen fick han själv äran att namnge. Två år efter sin fjärde resa, som hade tagit mycket krafter av Cristofer, dog han vid en ålder av 54 år.





Efter Columbus första resa hyllades han som en kung när han nådde Spaniens kust. Folk såg han som en hjälte och alla trodde att han var den första att nå Indien genom att segla västerut. Men ack så fel de hade. Columbus hade gjort en större upptäckt än så men det märkte inte förrän många år senare. Man kan säga att Cristofer inte riktigt fick det erkännandet han var värd under sin livstid.
Mycket på grund av att alla trodde det var Indien han seglat till. Hade man under denna tiden vetat att han upptäckt "ett nytt land" så hade han nog blivit mer prisad. Inte ens Cristofer själv visste hur stor hans upptäckt egentligen var. Han trodde själv att han hittat sjövägen till Indien när han i själva verket hade upptäckt Europa för europeisk räkning. För man får inte glömma att det är ur ett europeiskt perspektiv han upptäckte Amerika. Urinvånarna bodde redan där och landet var i sig redan upptäckt och befolkat.
Under senare år är Columbus upptäckt mer uppskattad än under hans livstid. Nu för tiden ser de flesta honom som en modig man som var den första att våga göra resan över den stora Atlanten. Under Columbus livstid var detta en mycket vågad resa då man tvekade på om jorden var rund eller platt. Hade det visat sig att jorden var platt (vilket många trodde under denna tid) hade Columbus skepp kunnat trilla ner ifrån jorden vid dess kant. Detta var under denna tiden ett accepterat trosätt och det gjorde Columbus resa ännu järvare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar